Beneficiile untului de cacao

6

Untul de cacao este un produs natural extras prin macinarea boabelor de cacao fermentate si presate mecanic. Este unul dintre cele mai stabile unturi, avand o perioada de garantie ce depaseste doi ani. Asta se datoreaza continutului mare de antioxidanti. Foarte bogat in Vitamina E , untul de cacao ajuta la calmarea, hidratarea si echilibrarea pielii si ofera colagenul care combate ridurile si alte semne ale imbatranirii.

Beneficiile untului de cacao

In forma sa bruta, cacaoa contine anandamida (o substanta care determina o stare de euforie), arginina (un afrodisiac natural), neurotransmitatori care stimuleaza si echilibreaza activitatea cerebrala, triptofan (o substanta cu rol antidepresiv), antioxidanti si alte componente benefice, cunoscute ca avand proprietati de reintinerire si antiimbatranire.

Cacaoa este bogata in magneziu, care ajuta inima sa pompeze sange mai eficient, ajuta la consolidarea oaselor si scade tensiunea arteriala. De fapt, puternica nevoie si dorinta a femeilor de a manca ciocolata in perioada ciclului menstrual poate avea legatura cu lipsa de magneziu, un mineral care are abilitati de calmare. Cacaoa este o sursa importanta de sulf, mineralul frumusetii, responsabil de sanatatea pielii, a unghiilor si a parului.

Il folosesc in special in prepararea prajiturilor raw-vegane pentru aroma si gustul deosebit. In acest fel, il topesc la bain-marie la o temperatura mai mica de 42 grade Celsius si stiu sigur ca beneficiez de toate proprietatile lui.

Cunoscut si sub numele de ulei de theobroma, untul de cacao are o culoare galbuie si este folosit pe post de ingredient in diferite produse alimentare, in produse farmaceutice si in multe produse destinate ingrijirii pielii. Intra in componenta multor produse cosmetice, a sampoanelor si a sapunurilor, si este ideal ca lotiune sau balsam de buze deoarece face pielea catifelata si supla. Eu il folosesc de obicei in starea lui pura, pentru a beneficia de toate proprietatile lui.

Datorita abilitatilor sale de hidratare intensa este recomandat in mod frecvent pentru tratarea pielii si a buzelor crapate, dar si ca hidratant zilnic pentru a preveni uscarea pielii si a senzatiei de prurit a acesteia.

Problemele pielii

Cacaoa este foarte buna pentru tratarea probelemelor tenului. Expunerea constanta la soare provoaca pigmentarea pielii, pete intunecate si in final degradeaza pielea. Bogatul continut in flavanol pe care il are cacaoa ajuta la prevenirea imbatranirii premature, inmoaie pielea aspra si este mai eficient in fata radiatiilor ultraviolete decat orice crema cu factor de protectie. Unele studii au demonstrat si faptul ca, este posibil, ca aceasta planta sa aiba proprietati anticancerigene, sa previna aparitia cancerului de piele. Asadar, daca aveti o dieta bogata in flavanol va asigurati o piele sanatoasa. Acesta penetreaza epiderma, stratul exterior al pielii. Insa poate patrunde si pana in derma, care este stratul mediu al pielii. Cel mai frecvent, untul de cacao este folosit pentru a aduce alinare zilnica pielii uscate, care de cele mai multe ori provoaca mancarimi, inrosiri locale si descuamari.

Proprietatile antiimbatranire

Cacaoa este foarte bogata in antioxidanti, mai bogata chiar decat vinul rosu sau ceaiul verde. Pentru femeile cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, mastile cu cacao, aplicate regulat, au efect de prelungire a tineretii pielii. Pentru femeile trecute de 30 de ani cacaoa are efecte de restabilire a elasticitatii pielii, de estompare a aspectul ridurilor si de catifelare a pielii. Datorita flavonidelor pure pe care le contine, cacaoa ajuta la protejarea fibrelor de colagen impotriva rupeii generate de poluarea mediului. cacaoa contine antioxidanti si componente fenolice, la fel ca vinul rosu si ceaiul. Polifenolii sunt un tip de antioxidanti care ajuta la mentinerea tineretii pielii si la detoxifierea organismului. Insa este mult mai bine sa beti cacaoa decat sa mancati o tableta de ciocolata, deoarece aceasta din urma contine grasimi saturate, care anihileaza beneficiile aduse de cacaoa pura.

Elasticitatea pielii si tratamentul vergeturilor si celulitei

Femeile gravide au folosit timp de multi ani untul de cacao pentru a-si mentine pielea catifelata si pentru a reusi sa elibereze pielea de tensiunea determinata de vergeturi. Untul de cacaoa aplicat pentru a detensiona pielea, o si hidrateaza in acelasi timp. Are eficienta si in reducerea aspectului vergeturilor, dar si in prevenirea aparitiei lor, datorita proprietatilor hidratante pe care le are, caci reuseste sa inmoaie aceste cicatrici (vergeturile sunt un fenomen de cicatrizare a pielii dupa ce au loc microleziuni), dar si datorita prezentei vitaminei E, care ajuta si ea in tratarea vergeturilor, si grabeste si stimuleaza procesul natural de reparare a pielii. Este des folosit in tratarea pielii gravidelor pentru a reduce astfel riscul aparitiei vergeturilor si trebuie utilizat zilnic. Untul de cacao face pielea sa fie mai moale, astfel ca intinderea acesteia in rimpul sarcinii nu va mai intampina atat de multa rezistenta, caci pielea va fi mai elastica si astfel este preintampinata formarea vergeturilor. De asemenea este eficient si in reducerea celulitei.

Continutul bogat in flavonide protejeaza si mentine niveul optim de colagen din piele. De asemenea, ajuta si la reducerea degradarii provocate de razele ultraviolete.
Protejeaza impotriva unor boli – una dintre componentele untului de cacao- polifenolul masei de cacao – poate suprima productia organismului de imuno- globulina. Asta inseamna ca afectiunile influentate de imuno globulina, inclusiv afectiuni ale pielii cum sunt dermatitele si psoriazisul, pot fi reduse sau prevenite prin aplicarea locala de unt de cacao.

 

6 COMENTARII

  1. […] Cunoscut si sub numele de ulei de theobroma, untul de cacao are o culoare galbuie si este folosit pe post de ingredient in diferite produse alimentare, in produse farmaceutice si in multe produse destinate ingrijirii pielii. Intra in componenta multor produse cosmetice, a sampoanelor si a sapunurilor si este ideal ca lotiune sau balsam de buze deoarece face pielea catifelata si supla: http://wcww.deliciiraw.ro/beneficiile-untului-de-cacao/ […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.