Chiftele din linte si naut (vegan)

1

Mancarea vegana sau de post nu e musai sa se rezume doar la fasole batuta si zacusca. Aseara am facut chiftele din linte si naut care au iesit foarte bune, satioase si mult mai sanatoase fata de cele cumparate, mai ales ca sunt pregatite la cuptor si nu prajite. Astfel sunt mai dietetice si mai usor de digerat.

Este o modalitate prin care puteti introduce cat mai multe legume proaspete ca sa imbogatiti chiftelele cu diferite arome. Le puteti servi cu diferite garnituri sau le puteti include in hamburgeri vegani, mai ales ca nu sunt deloc sfaramicioase.

Nautul contine 29% din fiecare proteina si cupru de care ai nevoie, 28% fosfor, 26% fier si 20% magneziu. Contine si cantitati suficiente de fibre, tiamina, zinc si vitamina B6. Este o combinatie perfecta si o contributie de valoare pentru sanatate.

Lintea este o sursa excelenta de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul si magneziul. Fosforul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. In plus, acesta contribuie la dezvoltarea si regenerarea tesuturilor si la stabilizarea pH-ului sangvin.

La randul sau, fierul este esential pentru transportul oxigenului in organism si pentru formarea globulelor rosii in sange. Zincul intra in reactiile imunitare si accelereaza cicatrizarea ranilor. Magneziul intra in actiunile enzimatice si intareste sistemul imunitar.

Alaturi de minerale, lintea se mai remarca si prin continutul important de vitamine, in special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9).

Ingrediente chiftele din linte si naut:

  • 200 grame naut fiert;
  • 100 grame linte fiarta;
  • 2 morcovi;
  • 1 ceapa;
  • 1 legatura de patrunjel;
  • 200 grame fasole fiarta;
  • 2 linguri de faina;
  • 4-5 catei de usturoi;
  • 1 lingurita curry;
  • 1 lingurita cumin;
  • 1 lingurita masala;
  • sare;
  • piper.

Puneti la fiert lintea, fasolea si nautul in vase separate. Intre timp, dati pe razatoare morcovii, tocati ceapa si patrunjelul marunt.

Dupa ce s-au fiert, introduceti nautul, lintea si fasolea fiarta in robot pana ajung la consistenta dorita, dupa care adaugati legumele si le amestecati. Eu am tocat legumele separat fiindca nu am vrut sa transform totul intr-o pasta, ci sa simt gustul acestora in chiftele.

La final adaugati condimentele si faina si amestecati totul foarte bine.

Cu mainile putin umezite in apa formati chiftelele de marimea pe care o doriti ( eu le-am facut mai mari ca sa le pot folosi in hamburgeri vegani) si le asezati intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit si le lasati cca 15 minute, dupa care le intoarceti pe celalalta parte pana se rumenesc. Puteti introduce in cuptor si un vas cu apa fierbinte, pentru ca aburii sa impiedice chiftelutele sa devina prea uscate.

Pofta mare!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ