Lasagna vegana cu ciuperci si sos alb

0

Multa lume obisnuieste sa creada ca lasagna este foarte greu de facut si mai bine o consuma cand merge la restaurant. Am crezut si eu acelasi lucru pana m-am apucat de treaba si mi-am dat seama cat este de simpla reteta si ma intrebam dupa aceea de ce am asteptat pana acum sa o incerc 🙂

Lasagna vegana cu ciuperci si sos alb m-a surprins in mod placut prin combinatia de arome pe care o ofera cele doua sosuri. Inarmati-va cu foi pentru lasagna si un cos plin de legume (sunt foarte multe variante de sosuri pe care le puteti incerca).

Aceasta reteta de lasagna contine foi din faina integrala, sos de rosii cu legume si sos alb cu usturoi.

Reteta lasagna vegana cu ciuperci si sos alb (4 portii):

  • tofu natur (marinat cel putin 15 minute – cat timp preparati sosurile);
  • foi de lasagna cu faina integrala.

Ingrediente sos de rosii:

  • 600 ml sos rosii;
  • 1 ceapa mare;
  • 2 ardei grasi;
  • 2 morcovi;
  • 300 grame ciuperci pleurotus (puteti folosi orice tip de ciuperci doriti);
  • 3-4 catei de usturoi;
  • 1 lingura de ulei de masline;
  • 2 linguri boia dulce;
  • sare;
  • piper.

Dupa ce curatati legumele, taiati cubulete ceapa, ardeii grasi si morcovii, iar ciupercile le puteti lasa putin mai mari. Usturoiul il taiati feliute.

Puneti la incins o tigaie cu ulei de masline si adaugati prima data ceapa cu usturoiul pana incep sa se rumeneasca, dupa care puneti morcovii, ardeii grasi si ciupercile.

Lasati legumele la inabusit timp de 5-10 minute si puteti adauga sosul de rosii, dupa care asezonati cu sare, piper si boiaua dulce, dupa gust. Lasati compozitia sa fiarba timp de cateva minute.

Ingrediente sos alb cu usturoi:

  • 100 grame nuci caju (hidratate in apa aproximativ 15 minute);
  • 4-5 catei de usturoi;
  • 1 lingura drojdie inactiva;
  • 100 ml de apa;
  • 100 ml lapte vegetal (eu am folosit lapte de migdale);
  • 2 lingurite faina de tapioca (daca aveti bobite de tapioca, le puneti la inmuiat in apa, pentru aproximativ o ora. In acest timp, bobitele se inmoaie pentru ca ele sunt foarte tari si daca se sare peste aceasta etapa, ele vor ramane asa si dupa fierbere);
  • sare;
  • piper.

Introduceti toate ingredientele in blender si le pasati pana se transforma intr-o pasta subtire si foarte fina. Cand acestea sunt gata, le turnati intr-o tigaie sau oala mai micuta si le puneti pe foc, amestecand continuu pana obtineti un sos consistent. Dupa gust, mai puteti asezona cu sare si piper.

Separat, ca sa folosesc in lasagna, am marinat cateva felii subtiri de tofu natur in sos de soia.

Puneti intr-o tava cateva linguri de sos de rosii cu ciuperci, avand grija sa fie acoperit tot fundul. Asezati un strat de lasagna. Peste foile de lasagna adaugati din nou un strat de sos de rosii, feliutele de tofu si sosul alb cu usturoi. Urmati acelasi procedeu pana se termina cele doua sosuri.

Bagati tava in cuptorul incins si lasati la copt aproximativ 30-35 de minute. Dupa ce este gata, scoateti tava din cuptor si lasati-o deoparte 10 minute sa se raceasca putin, dupa care puteti taia lasagna ca sa o serviti. Este un deliciu 🙂

Pofta mare va doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.