Paste cu sos de branza (vegan)

1

Vestitele paste cu sos de branza, pe care americanii le numesc Mac&Cheese sunt foarte gustoase si usor de facut si au exact aceeasi textura ca a branzei topite.

Secretul pentru acest sos il constituie fulgii de drojdie inactiva. Drojdia inactiva este numita „proteina vegetarienilor”, deoarece este o sursa bogata de proteine complete, avand peste 55% proteina de calitate. Cu un continut de 18 amino-acizi, fulgii de drojdie intra in categoria proteinelor complexe si pe langa acestea, contin si 15 minerale. Felul acesta de drojdie, Saccharomyces cerevisiae, este crescut pe trestia de zahar si melasa. Este culeasa, spalata, uscata si vanduta fie in forma de pudra sau fulgi. Culoarea poate fi galbena sau cateodata maronie, in functie de producator.

Unul dintre beneficiile fulgilor de drojdie ar fi continutul mare de vitamine B, care ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat de stres, preventia cancerului de pancreas, asigurand si o piele sanatoasa. Parerile sunt impartite, multi sustin ca vitamina B 12 este deja in fulgi, altii pretind ca ea este prezenta doar daca se adauga.

Fulgii contin o urma de minerala, numita chromium, cunoscuta ca un factor de toleranta al glucozei. Acesta este raspunzator de reglarea glucozei fluctuante din sange in cazul diabeticilor, si a presiunii arteriale scazute. Alte elemente aflate din belsug in fulgii de drojdie sunt: magneziul, cuprul, vanadiumul, molybdenumul si litiumul. Si daca suntem la capitolul beneficii, se poate spune ca mentine o curatenie ideala intestinala, mareste productia de sange, mentine nivelul de colesterol, imbunatateste sanatatea si functionarea ficatului.

Ingrediente paste cu sos de branza:

  • 250 grame paste;
  • 2 cartofi;
  • 1 morcov;
  • 1 ceapa medie;
  • 4 linguri fulgi de drojdie inactiva;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 2 lingurite de faina de tapioca;
  • zeama de la o jumatate de lamaie;
  • 1 lingurita de mustar;
  • sare;
  • condimente din plante aromate.

Pentru inceput, puneti la fiert cartofii, morcovul si ceapa. Cand acestea sunt gata, scurgeti legumele de apa (mai puteti pastra putina apa – in care ati fiert legumele – ca sa o folositi pentru subtierea sosului) si le introduceti in blender.

Adaugati in blender si restul ingredientelor: fulgii de drojdie inactiva, cateii de usturoi, faina de tapioca, zeama de lamaie, mustarul si puteti lasa sarea si condimentele din plante aromate pentru final. Adaugati apa in functie de cat de subtire vreti sa devina sosul.

Pasati totul foarte bine pana se transforma intr-o pasta subtire, adaugati sarea si condimentele (dupa gust) si turnati compozitia intr-o tigaie.

Puneti tigaia pe foc mic si amestecati continuu pana sosul incepe sa se ingroase si capata acea consistenta de branza topita.

Intre timp, puteti pune pastele la fiert si cand acestea sunt gata, turnati sosul peste ele si va bucurati de unul dintre cele mai bune gusturi 🙂

Pofta mare!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.