Sarmale de post cu ciuperci si orez – reteta traditionala

1

Sarmalele de post cu ciuperci si orez sunt preferatele veganilor, vegetarienilor, foarte apreciate chiar si de cei care nu evita carnea.

Ingrediente sarmale de post:

  • 1 capatana de varza murata;
  • 600 grame de ciuperci proaspete;
  • 200 grame de orez (lasat in apa aproximativ 30 minute);
  • 2 morcovi mari;
  • 2 cepe mari;
  • 2 linguri boia dulce;
  • 150 de ml. de bulion de rosii;
  • 50 de ml. de ulei;
  • 2 foi de dafin;
  • sare si piper;

Desprindeti frunzele de pe capatana de varza murata si daca aceasta este prea sarata, o puteti desara putin trecand-o prin cateva ape reci. Decupati cu grija nervurile ingrosate de pe frunze (nervuri care se pastreaza deoparte) si alegeti frunzele potrivite ca dimensiuni si calitate pentru sarmale. Din frunzele mai mari de la suprafata capatanii puteti obtine 2-3 sarmale.

Daca folositi varza dulce, curatati varza de frunzele ofilite de la suprafata. Puneti la fiert o oala mare cu apa, iar dupa ce da in clocot sarati apa si opariti varza intreaga timp de 1-2 minute. Desprindeti frunzele de la suprafata care au devenit suple in urma oparirii si scufundati varza din nou in apa clocotita pana cand le desfaceti pe toate. Dupa cum e necesar, frunzele se mai pot opari scurt, fara a fi gatite, doar atat cat sa fie maleabile si sa se poata lucra usor cu ele.

Prepararea compozitiei:

Spalati bine toate legumele si taiati cuburi mici ceapa, ciupercile si morcovii ( sau ii puteti da pe razatoare). Intr-o cratita mai larga puneti la calit ceapa (la foc potrivit) si cand aceasta se inmoaie si incepe sa sticleasca, adaugati morcovii (pana se inmoaie putin si acestia).

Cand ceapa si morcovii sunt gata, adaugati si ciupercile, amestecati toata compozitia si o mai lasati putin la calit. La final adaugati orezul, condimentele si le mai tineti pe foc cateva minute.

Luati frunza de varza in mana si puneti compozitia de ciuperci cu orez (aproximativ o lingura) pe latimea frunzei, astfel incat sa ramana 2 cm la un capat si la celalalt al frunzei. Rulati sarmaua si introduceti capatul ingust inauntru pentru a nu se desface cand le fierbeti.

Taiati cateva frunze de varza murata si le puneti pe fundul oalei peste care adugati cateva linguri de bulion. Aranjati sarmalele si pe deasupra mai adaugati un strat de varza murata taiata, restul de bulion si frunzele de dafin.

Turnati apa in oala pana la nivelul sarmalelor si le fierbeti la foc mic pana acestea sunt facute. Intre timp mai puteti completa cu apa daca este nevoie.

Pofta mare!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ