Semintele de in – Beneficii imense pentru sanatate

0

Inul este o planta medicinala folosita inca din Antichitate. Radacina este pivotanta, de culoare alba, lunga, subtire si puternic ramificata. Tulpina poate ajunge la o inaltime de un metru, iar in varf este situata umbrela de flori.

Perioada de inflorire a inului este iunie-iulie, iar recoltarea se face in luna august, de indata ce tulpina incepe sa devina galbuie. Semintele de in, putin mai mari decat cele de susan si cu un invelis tare, au o culoare care variaza de la maro roscat la auriu.

Pe cat sunt de mici, pe atat sunt de sanatoase. Sunt o sursa buna de energie si au proprietati antioxidante, ce reduc riscul de boli cardiace atunci cand sunt consumate cu regularitate in cadrul unei diete echilibrate, sarace in grasimi.

Cunoscute pentru aportul lor esential de grasimi de cea mai buna calitate, de fibre si de antioxidanti, au un rol foarte important in reducerea riscului de a suferi de diabet, cancer si boli cardiovasculare.

Inul contine glucide, celuloza, proteine, saruri de potasiu si magneziu, ulei, vitamina E, F, mucilagii, acid galaturonic, ramnoza, xiloza, arabinoza, lipide formate din acizi grasi mononesaturati (acid oleic) si polinesaturati (acid linoleic si linolenic) si glicozide cianozidice.

Acestea au actiune emolienta (protectoare la nivelul mucoaselor tubului digestiv, gastrica si intestinala, fiind eficiente in caz de gastrite, enterite), laxativa datorita mucilagiilor si fibrelor celulozice pe care le contin, antihelmintica, antiinflamatorie, antitusiva, antihemoroidala, combat hipovitaminoza F, scad colesterolul si trigliceridele, reduc riscul de infarct miocardic.

Un aspect unic al semintelor de in este acela ca reprezinta sursa numarul 1 de lignina. Contin de 7 ori mai multa lignina decat semintele de susan. Aceasta este o categorie aparte de fitoestrogeni (echivalentul hormonilor la plante) – substante care actioneaza foarte asemanator estrogenilor, hormonii sexuali feminini.

Lignina are o capacitate antioxidanta importanta, fiind capabila sa neutralizeze o mare parte din radicalii liberi din organism. Aceasta confera semintelor de in calitatea de arme antitumorale.

3 linguri de seminte de in contin:

  • Omega3 – 6,330mg;
  • Fibre – 8 grame;
  • ProteinA – 6 grame;
  • Vitamina B1 – 31% DZR;
  • Mangneziu – 35% DZR;
  • Fosfor – 19% DZR;
  • Seleniu – 10% DZR.

De asemenea, semintele de in contin o cantitate insemnata de vitamina B6, fier, potasiu, cupru si zinc.

Care sunt beneficiile semintelor de in?

  • Bogate in fibre – nivelul ridicat de fibre duce la crearea unui mucilagiu, extrem de benefic pentru tractul intestinal. Acest mucilagiu pastreaza mai mult mancarea in stomac, ceea ce poate creste absorbtia nutrientilor. De asemenea, semintele de in sunt extrem de bogate atat in fibre solubile cat si insolubile, ceea ce ajuta la detoxifierea colonului, slabire si reducerea poftei de dulce. Zilnic ar trebui consumate 30-40g fibre.
  • Intretin frumusetea pielii si a parului – Daca vrei o piele luminoasa, par si unghii sanatoase trebuie sa iei in considerare adaugarea a doua linguri de seminte in salate, smoothie-uri sau in orice mananci. Grasimile si vitaminele B din semintele de in aduc acele beneficii pielii, reducand uscarea excesiva. Poate imbunatati simptomele acneei, rozaceei si eczemelor. De asemenea, ajuta la reducerea ochilor uscati.
  • Ajuta in slabire – Prin continutul ridicat de grasimi sanatoase si fibre, semintele de in ajuta la mentinerea satietatii pentru o perioada mai lunga de timp si astfel vei manca mai putin, lucru care va duce la slabire. Acizii grasi alfa linoleici duc de asemenea la reducerea inflamatiilor.
  • Scad colesterolul – Fibrele solubile din semintele de in tin grasimea si colesterolul in sistemul digestiv incat nu se pot absorbi.
  • Bogate in antioxidanti (Lignina) – Lignina este un polifenol care impiedica imbatranirea prematura, ajuta echilibrul hormonal si sanatatea celulara. Polifenolii sustin cresterea bacteriilor prietenoase in stomac si pot ajuta la eliminarea ciupercilor de tipul candidozei. Lignina este cunoscuta de asemenea pentru efectele sale antivirale si antibacteriene, asadar consumul semintelor de in poate duce la scaderea racelilor si virozelor.
  • Sustin sanatatea sistemului digestiv – Poate unul dintre cele mai importante efecte ale semintelor de in. Prin continutul ridicat de fibre solubile si nesolubile ajuta la reducerea inflamatiei stomacului, in constipatie precum si la starea generala de sanatate.
  • Lupta impotriva cancerului – S-a demonstrat in nenumarate studii ca semintele de in ajuta in lupta impotriva cancerului de san, ovarian si de colon. Un studiu publicat in Journal of Clinical Cancer Research a descoperit faptul ca un consum ridicat de seminte de in poate scadea riscul de cancer de san. Continutul de lignina poate fi convertit de catre bacteriile din intestin in eterolactone si enterodiol care ajuta la echilibrarea hormonala, lucru care se pare ca reduce riscul de cancer de san. Un alt studiu publicat in Journal of Nutrition a descoperit faptul ca lignina din semintele de in poate reduce riscul de cancer ovarian si endometrial.
  • Bogate in Omega 3 – Auzim destul de des despre beneficiile acizilor grasi omega 3. Cu toate ca semintele de in nu contin EPA sau DHA, contin ALA (Alpha Linoleic Acid), un alt tip de omega 3. Un studiu publicat in Nutrition Reviews a aratat faptul ca aproximativ 20% din ALA poate fi convertit in EPA si 5% din ALA poate fi convertit in DHA.
  • Reduc riscul de osteoporoza – Datorita proprietatilor estrogenice, semintele de in reduc riscul de osteoporoza. De asemenea, ajuta femeile in pastrarea unei menstruatii regulate.

Cum puteti consuma semintele de in:

Sunt foarte multe modalitati de a consuma semintele de in in dieta – le puteti adauga in aluaturi (pentru ca au o capacitate foarte mare de absorbtie a lichidelor si dau o anumita consistenta) de dulciuri, de paine, salate, smoothie-uri, iaurturi, etc.

Cel mai bine este sa macinam semintele de in inainte de a le consuma pentru a maximiza absorbtia nutrientilor. Altfel, riscam sa nu le digeram. Foarte important este sa le macinam (in rasnita de cafea) chiar inainte de a le consuma, astfel incat sa nu fie expuse prea mult la aer si grasimile sa oxideze.

Cea mai nutritiva forma a semintelor de in este cea incoltita. In acest fel se elimina si acidul fitic pe care il contin si de asemenea cresc si absorbtia mineralelor.

Indiferent de ce alimente consumati de obicei, este recomandat sa incorporati cu succes 2 linguri de seminte de in macinate in alimentatia voastra. Un mic efort pentru un rezultat atat de mare.

Semintele de in le puteti gasi in magazinele de tip Plafar sau Bio, in farmacii naturiste sau DM Drogerie Markt.

Sanatate multa va doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.