Semintele de canepa, unul dintre cele mai complete alimente

0

Cultivarea canepii reprezinta una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane si cea mai veche direct atestata.

Semintele plantei „Cannabis sativa” au fost apreciate si foarte mult folosite de culturiile lumii din vechime. Contine toti aminoacizii esentiali care ajuta la sinteza proteinelor cat si acizii grasi, impreuna responsabili pentru sustinerea vietii unui individ. Este un produs ideal in cazul vegetarienilor, inlocuind cu succes lipsa proteinelor.

Semintele decorticate de canepa sunt obtinute prin separarea mecanica a cojii de miez. Din punct de vedere al continutului nutritiv, semintele de canepa sunt mult mai valoroare decat semintele de in, dovleac, susan sau soia, datorita continutului ridicat de proteine complete si uleiului bogat in omega 6 si omega 3 (efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare).

Acestea reprezinta baza unui regim alimentar sanatos si sunt unele dintre cele mai hranitoare alimente.

Din intreaga varietate de seminte comestibile, semintele de canepa reprezinta singura sursa de proteine asimilate complet de organismul uman. 65% din continutul total de proteina din samanta de canepa o constituie proteina globulara numita edestina. Aceasta este usor de digerat si are abilitatea unica de a stimula producerea de anticorpi impotriva agentilor invazivi.

Pentru orice dieta, semintele de canepa pot fi o sursa vegetala de acizi grasi, antioxidanti, vitamine, minerale, fibre si clorofila. In proportie de 92% insolubile, fibrele din semintele de canepa mentin sanatoasa flora intestinala, elimina constipatia si curata tractul digestiv.

Proteina din canepa contine cei 21 de aminoacizi binecunoscuti, printre care cei opt aminoacizi esentiali pe care organismul uman adult nu ii poate produce. La semintele de canepa continutul scazut de oligozaharide protejeaza tractul digestiv, pe cand la alte legume produc mici disconforturi, cum ar fi gazele intestinale.

Semintele de canepa au o valoare nutritionala excelenta. Sunt foarte bogate in acizi grasi esentiali (EFA) si alti acizi grasi polinesaturati (PUFA) si sunt totodata bogate in vitamina E si minerale precum: fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier si zinc.

Semintele de canepa sunt un aliment foarte versatil si bogat in nutrienti. Putem folosi seminte de canepa pentru a pregati in bucatarie o varietate de produse.

Indicatii terapeutice:

  • Sanatatea inimii si o tensiune arteriala scazuta. Prezenta magneziului te ajuta sa „tii in frau” tensiunea, iar aportul de grasimi sanatoase (acizii grasi omega 6 si omega 3) in raportul ideal 3:1 te alibereaza de problema grasimilor nesanatoase pentru viata arterelor.
  • Oboseala, stres. Magneziul si proteinele de calitate din semintele de canepa te ajuta sa te hranesti corect in perioadele de solicitare intensa si sa iti pastrezi echilibrul in situatii de stres.
  • Sarcina, alaptare. Continutul nutritiv bogat recomanda semintele de canepa in dieta viitoarelor mamici si a mamicilor care alapteaza. Nivelul ridicat de omega 3 la mame a scazut incidenta de nasteri premature, a crescut greutatea copilului la nastere, lungimea la nastere si circumferinta capului, de asemenea a imbunatatit inteligenta bebelusilor de 18 luni.
  • Piele stralucitoare. Uleiul de canepa este folosit frecvent in produse cosmetice precum lotiuni pentru piele, sapunuri si balsamuri de buze. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiul patrunde in straturile profunde ale pielii si sustine o dezvoltare puternica a celulelor pentru o piele mai neteda si mai fina. Canepa este utila si in rezolvarea problemelor precum psoriazisul, eczema si pielea uscata.
  • Slabire. Canepa poate fi un stimul in slabire deoarece este un inhibitor natural pentru apetit si ofera senzatia de satietate pentru mai mult timp.
  • Diabetul. Semintele de canepa sunt de mare ajutor si daca prezentati risc de diabet sau daca sunteti diabetic, deoarece ele controleaza nivelul de zahar din sange. Acest fapt se datoreaza in principal grasimilor sanatoase pe care le contin si care ajuta la absorbtia rapida a glucozei din sange si la transformarea ei in energie. Drept rezultat, pofta de dulce va scadea, iar nivelul de energie va creste.

THC, canepa si semintele de canepa

Doar 2-3% din varietatile de canepa sunt considerate “marijuana”. Motivul este pentru ca doar acestea au in mod particular nivele mari de THC (delta-9tetrahidrocanabinol), un ingredient psihoactiv gasit in frunze si flori si care da acel sentiment de “high”.

Cu toate ca si semintele si uleiul de canepa contin urme ale acestui ingredient, in forma sa cruda neincalzita, THC este unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Studiile spun ca o doza de 5 miligrame de THC nu creeaza nici un efect la un individ care cantareste 68 kg. Iar pentru a obtine 5 miligrame de THC din semintele de canepa este nevoie sa se consume 2,5 kg de seminte fara coaja (care sa contina 2 parti la 1 milion de THC) pe zi.

Cum se consuma semintele de canepa

Semintele de canepa sunt bune a se consuma singure ca o gustare. Merg insa bine si presarate in salate. Chiar si blenduite in smoothie sau dressing-uri dau o savoare aparte.

De asemenea, sunt o alegere excelenta pentru germinare (in cazul in care doriti sa le consumati in varianta lor incoltita) sau pentru prepararea laptelui proaspat din seminte de canepa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.