Untul de cocos – bun pentru tot organismul

1

Beneficiile extraordinare pentru sanatate ale untului de cocos sunt recunoscute de oamenii din intreaga lume si multi adauga in dieta lor acest superaliment.

In primul rand, nuca de cocos este unul dintre cele mai mari daruri ale acestei planete. Nuca de cocos este un filtru natural de apa care filtreaza aproximativ 9 luni fiecare litru de apa. Pentru a ajunge in nuca, apa leviteaza in sus prin nenumarate fibre care o purifica pana ajunge in nuca sterila. Aceasta apa pura de nuca de cocos este una dintre cele mai puternice surse de electroliti gasite in natura.

Apa de cocos este identica cu plasma din sangele uman, facand-o donatorul universal. Plasma face cam 55% din sangele uman. Restul de 45% este constituit din hemoglobina, care in mod esential este sange de planta transformat (clorofila). Atunci cand consumam o bautura care este facuta din 55% apa de cocos si 45% clorofila, practic avem parte de o transfuzie de sange instanta.

Nucile de cocos in momentul cand sunt mai tinere, au cele mai multe efecte de binefacere asupra sanatatii. Ele contin o “carne” moale care este formata din grasime pura saturata. Aceasta “carne” are calitatile remarcabile de a vindeca si a intineri tesuturile oxidate si deteriorate, de a imbunatatii functionarea sistemului nervos si de a reface fluidele sexuale la barbati.

Nucile de cocos paroase si maro sunt nucile mature. Acestea contin de asemenea apa de cocos, dar “carnea” nu este moale, ci fibroasa. Acesta “carne” fibroasa si bogata in proteine contine una dintre cele mai vindecatoare substante grase cunoscute.

Untul de cocos este obtinut din nucile mature. Spre deosebire de grasimea saturata de provenienta animala care contine colesterol si lanturi lungi de acizi grasi, grasimea saturata din nucile de cocos este formata din lanturi medii , usor asimilabile de corp si are cele mai putine calorii fata de alte surse de grasimi.

Cum putem folosi untul de cocos?

Untul de cocos a devenit in ultimii ani un produs cosmetic ravnit de multe dintre doamnele si domnisoarele dispuse sa renunte la tratamentele clasice si dornice sa incerce produse naturale.

Beneficiile untului de cocos asupra pielii:

  • Ajuta persoanele cu mainile uscate, crapate, deshidratate, iritate si cu inflamatii;
  • Hidrateaza si catifeleaza pielea;
  • Inlatura senzatia de piele uscata;
  • Este un bun exfoliant;
  • Este bland cu ranile sau bataturile (vindeca vanataile);
  • Calmeaza iritatiile (este indicat de folosit după epilare intrucat are rol antibacterian);
  • Incetineste procesul de imbatranire a pielii;
  • Tonifica si infrumuseteaza pielea;
  • Vindeca micozele unghiilor.

Beneficiile untului de cocos asupra parului:

  • Vitamina E din uleiul de cocos reprezinta un adevarat tonic pentru stimularea cresterii parului;
  • Atat acizii grasi, cat si proteinele din componenta uleiului de cocos tin la distanta matreata, bolile scalpului, dar intaresc si firul de par;
  • Trateaza caderea parului si are rol esential in refacerea lui dupa ce a fost afectat de expunerea prelungita la soare sau de supunerea lui la tratamente lungi si agresive;
  • Este recomandat in special persoanelor cu parul uscat si deteriorat intrucat hidrateaza pielea capului si reface foliculii de par;
  • Ii ofera stralucire si suplete.

De ce este recomandat sa il folositi la gatit:

  • Uleiul de cocos este foarte bun pentru gatit deoarece compozitia lui ramane neschimbata la temperaturi ridicate. Nu produce efectele nocive pe care le produc alte uleiuri de gatit.
  • Se poate folosi ca inlocuitor de unt. Aroma nu este predominanta, se poate obtine un usor gust exotic, dar majoritatea retetelor care folosesc condimente vor acoperi gustul de ulei de cocos.
  • Se poate adauga ulei de cocos in smoothie-uri pentru a face nutrientii din fructe si legume mai usor de asimilat si pentru a echilibra zaharul din sange.
  • Uleiul de cocos consumat la o masa ajuta digestia pentru ca actioneaza ca un lubrifiant pentru tractul digestiv, permitand alimentelor digerate sa treaca prin el cu o mai mare usurinta.

Beneficiile untului de cocos administrat intern:

  • Uleiul de cocos presat la rece este bogat in acid lauric si acizi grasi care stimuleaza metabolismul si ajuta la pierderea in greutate.
  • Este uimitor de eficient pentru sanatatea creierului si a fost studiat pentru efectele benefice in cazul persoanelor cu boala Alzheimer.
  • Combinat cu semintele de mac, binecunoscutul ulei de cocos ajuta la imbunatatirea somnului atunci cand acest amestec este consumat cu regularitate.
  • Acidul lauric prezent in uleiul de cocos ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, a teniei, giardiei, etc.
  • Distruge virusurile care provoaca gripa, herpes, rujeola, hepatita C.
  • Ucide bacteriile care cauzeaza ulcere, infectii ale gatului, infectii ale tractului urinar, boli ale gingiilor (sangerarea gingiilor), etc.
  • Proprietatile anti-fungice te pot ajuta sa scapi de candida, pecingine, atlet de picior, etc.
  • Atunci cand este adaugat in ceaiul de ghimbir, ajuta in cazul durerilor de gat.
  • Este o grasime benefica pentru organism care creste absorbtia vitaminelor solubile grase: A, D, E si K.
  • De asemenea ajuta la o mai buna absorbtie a calciului si magneziului in organism.
  • Consumand in mod regulat ulei de cocos, se poate armoniza si restabili sistemul hormonal.
  • Uleiul de cocos este cunoscut pentru ca reduce simptomele alergiilor.
  • Acizii grasi prezenti in ulei de cocos pot creste concentratia sanguina a corpilor cetonici, ceea ce poate duce la reducerea convulsiilor.
  • Ajuta la reducerea riscului de boli de inima prin scaderea colesterolului din organism.

Mare atentie insa atunci cand il cumparati ca sa puteti beneficia de toate proprietatile lui:

  • Sa fie ulei de cocos virgin sau extravirgin. E o mare diferenta intre uleiul de cocos „100% natural” sau „pur” si „extravirgin” sau „virgin”. Uleiul de cocos virgin este minim procesat si isi pastreaza nealterate calitatile, pe cand cel conventional poate fi procesat termic si chimic, pierzandu-si astfel cea mai mare parte din fitonutrientii care fac din uleiul de cocos un superaliment.
  • Sa fie ulei de cocos extras sau presat la rece. Principala diferenta intre uleiul de cocos obisnuit si cel virgin sau extravirgin consta in procesul de extractie. Uleiul de cocos virgin sau extravirgin este obtinut doar prin procedee mecanice, fara a fi tratat termic sau chimic, ceea ce ii mentine intacte toate proprietatile fizico-chimice si organoleptice. Extractia prin presarea la rece asigura conservarea tuturor calitatilor sale, adica un continut ridicat de grasimi sanatoase, de vitamina E, de minerale si de antioxidanti.

  • Sanatate multa va doresc!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ