Varza Kale, proprietati si valori nutritionale

0

Varza Kale este o leguma foarte apreciata pentru beneficiile sale pentru sanatate. Din pacate in Romania nu este foarte des folosita, dar incepe sa castige din ce in ce mai multi adepti in randul persoanelor care vor sa manance cat mai sanatos. Se gaseste in unele piete din Bucuresti sau o puteti comanda de pe internet de la micii producatori.

Este considerata o planta super-nutrient, una dintre cele mai sanatoase de pe planeta, care poate aduce beneficii semnificative. Este bogata fibre, calciu, potasiu, vitamina A, vitamina B6, C, K, cupru, fier, mangan si fosfor. Principalele atribute sunt legate mai ales de cantitatile mari de antioxidanti: carotenoide, flavonoide, luteina si zeaxantina. Pe langa antioxidanti, continutul substantial de fibre ajuta bila, scade nivelul colesterolului si reduce riscul atacurilor de cord, mai ales cand este consumata in stare cruda.

Aceasta contine o cantitate extrem de mare de vitamina K, unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți, care reduce sau chiar inlatura riscul aparitiei cancerului. Aceasta vitamina este esentiala pentru o varietate larga de functii ale organismului.

Kale rezista la temperaturi scazute, fiind una din putinele plante ce supravietuieste in gradini pana toamna tarziu. Cele mai bune, ca in cazul tuturor plantelor proaspete, sunt frunzele tinere, verde-inchis, cu aspect ferm si tulpini crocante. Pot fi pastrate pana la o saptamana la frigider, in pungi de plastic bine sigilate sau conservate la congelator pentru perioade mai lungi.

Proprietati varza kale:

  • Proprietati cancerigene

Cantitatea mare de carotenoizi si flavonoizi joaca un rol crucial in prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase si favorizeaza reducerea stresului oxidativ in organism (in varza kale intalnim 45 antioxidanti diferiti).

  • Ajuta sistemul cardiovascular

Continutul ridicat de fibre din aceasta specie de  varza scade colesterolul prin asocierea cu acizii biliari. Ficatul este insarcinat cu producerea de mult mai multi acizi biliari pentru a digera grasimile şi prin urmare, se reduce cantitatea de colesterol din sange.

  • Efecte antiinflamatorii

Datorita continutului mare de acizi grasi omega-3 si de vitamina K, aceasta reduce inflamatia in organism si ajuta la reglarea procesului de oxidare.

  • Sprijina procesul de detoxifiere al organismului

Prin reglarea nivelului de toxine din organism, kale, consumata singura sau impreuna cu alte legume din categoria sa, sprijina digestia.

Valori nutritionale pentru 100 grame de Kale cruda:

Apa – 84,04 g
Energie – 49 kcal
Proteine – 4,28 g
Lipide – 0,93 g
Fibre – 3,6 g
Carbohidraţi – 8,75 g
Glucide – 2,26 g
Calciu – 150 mg
Fier – 1,47 mg
Magneziu – 47 mg
Fosfor – 92 mg
Potasiu – 491 mg
Zinc – 0,56 mg
Sodiu – 38 mg
Vitamina A – 500 µg
Vitamina C – 120 mg
Vitamina B6 – 0,271 mg
Acid folic – 141 µg
Niacină (B3) – 1 mg
Vitamina E – 1,54 mg
Vitamina K – 704,8 µg

Valori nutritionale pentru 130 grame de Kale gatita:

  • Calorii : 36
  • Vitamina K: 1180%
  • Vitamina A: 98%
  • Vitamina C: 71%
  • Cupru: 22%
  • Vitamina B6: 11%
  • Fibre: 10%
  • Calciu: 9%
  • Potasiu: 8%
  • Fier: 7%
  • Vitamina E: 7%
  • Vitamina B2: 7 %

O varianta foarte buna de a consuma varza Kale este sub forma de smoothie, plin de nutrienti care se asimileaza foarte repede in organism. Puteti inlocui verdeturile din salata cu kale sau puteti faceti chipsuri la cuptor. Se poate folosi in supe sau fiarta si condimentata. Exista foarte multe posibilitati sa o preparati si sa va bucurati de beneficiile pe care le ofera.

Sanatate multa va doresc!

 

LĂSAȚI UN MESAJ