Couscous cu legume! Una din cele mai bune combinatii pe care am gustat-o pana acum. Este delicioasa si tine bine de foame.
Pentru cei care nu stiu, granulele de couscous sunt un fel de paste fainoase originare din nordul Africii. Poate inlocui painea, poate fi garnitura sau chiar fel de mancare de sine statator.
Produs de obicei din semolina (faina grosiera de grau dur), dar si din mei, couscous-ul este de doua feluri: traditional si necesita fierbere sau se pregateste folosind un vas cu aburi sau instant cand este suficient sa adaugam apa clocotita peste el si sa-l lasam sa o absoarba. In loc de apa insa putem folosi supa de legume.
Pentru aceasta reteta am folosit ciuperci pleurotus, nu doar pentru aroma si savoarea lor, ci fiindca li se atribuie proprietati nutritionale de exceptie. Acestea sunt foarte bogate in proteine, vitamine din complexul B si au o concentratie mare de lovastatina – o substanta cunoscuta ca fiind de mare ajutor in scaderea colesterolului “rau”.
Ingrediente couscous cu legume:
- 250 grame couscous;
- 400 ml apa (sau supa de legume);
- 400 grame ciuperci pleurotus;
- 2-3 bucati de avocado;
- 2 ardei grasi;
- 1 lg ulei masline;
- 2 linguri sos soia;
- sare.
Puneti couscous-ul intr-un bol incapator si turnati apa fierbinte peste el. Acoperiti cu folie alimentara si il lasati sa se rehidrateze 10 minute (conform instructiunilor de pe ambalaj).
Cat timp se rehidrateaza couscous-ul, taiati ciupercile pleurotus si ardeii grasi si le caliti putin in tigaie in ulei de masline. Peste legume turnati si sosul de soia pentru mai mult gust.
Cand totul este gata, amestecati legumele cu couscous-ul si avocado (pe care il taiati cubulete) si asezonati cu sare si eventual condimente din plante aromate.
Aceasta reteta mi-a placut foarte mult, mai ales ca ciupercile pleurotus dau un gust deosebit. Puteti incerca tot felul de combinatii, tinand cont ca in curand apar verdeturile in piata si ar merge nemaipomenit de bine cu couscous-ul.
Pofta mare va doresc, dragilor!