De ce e bine sa consumam fructe goji

0

Goji este un fruct exotic foarte bogat in antioxidanti si este considerat unul dintre cele mai sanatoase din lume.

S-ar parea ca aceste fructe se folosesc in China de peste 2000 ani. Alte date sugereaza ca aceste fructe au fost folosite in Tibet acum 1700 de ani. Indiferent de caz, este clar ca s-au folosit in special in scopuri medicinale, fiind recunoscute pentru beneficiile aduse sanatatii, proprietatile anti-imbatranire si ajutorul pentru buna functionare a rinichilor si ficatului.

Desi aceste fructe pot creste in aproape orice climat, principalul exportator la nivel mondial este China. Plantele de goji au marele avantaj de a nu fi pretentioase si de a se adapta relativ repede la conditii diferite de mediu. Indiferent unde la plantati, ele au nevoie de soare.

Le puteti planta tot timpul anului, incep sa infloreasca cel mai devreme in mai si sa rodeasca din iunie – iulie pana in noiembrie, avand la un moment dat pe aceeasi ramura boboci, flori, fructe verzi si fructe coapte. Ce ne putem dori mai mult de atat, o sursa inepuizabila, permanenta de fructe proaspete.

Beneficiile fructelor goji

Deoarece abunda in proteine, vitamine (A, C, B1, B3, B5), minerale (fier, calciu, potasiu, magneziu, seleniu, zinc), fibre, aminoacizi, fructele goji au multe efecte benefice pentru organism:

  • Sunt o sursa importanta de antioxidanti care incetinesc imbatranirea pielii;
  • Lupta impotriva radicalilor liberi;
  • Scad colesterolul rau si reduc tensiunea arteriala;
  • Previn degradarea vederii, datorita continutului bogat in betacaroten, luteina si zeaxantina;
  • Combat cu succes petele de pe piele, acneea si accelereaza procesul de vindecare a dermatitelor, tot datorita betacarotenului;
  • Sunt bune pentru persoanele anemice deoarece au un continut ridicat de fier si fibre;
  • Ajuta sistemul endocrin, regland nivelul hormonal;
  • Intaresc oasele si ligamentele datorita continutului ridicat in minerale, in special calciu care protejeaza sanatatea oaselor;
  • Ajuta in cresterea fertilitatii;
  • Previn starile de oboseala si surmenaj;
  • Imbunatatesc circulatia sangvina.

Cum putem consuma fructele goji

Fructele Goji se consuma atat proaspete, cat și sub forma de suc, pudra, capsule sau uscate. Fructele proaspete de Goji pastreaza cel mai bine proprietatile benefice ale fructului, dar in stare proaspata, Goji nu rezista decat cateva zile, astfel ca este foarte greu de exportat in aceasta forma.

Fructele Goji uscate reprezintă forma cea mai bine adaptata consumului terapeutic, astfel ele putandu-se conserva timp de un an si pastreaza mare parte din substantele benefice, fiind, totodata, cel mai usor mod de consumat si procurat.

1. Suc natural de goji. Produsul se gaseste in magazinele cu produse bio si nu contine zahar sau conservanti.

 2. Fructe deshidratate in iaurt vegetal. Aceasta poate fi o varianta pentru un mic dejun foarte sanatos. Impreuna cu probioticele din iaurturi, fructul goji va avea efect benefic asupra organismului, in special asupra sistemului imunitar si osos. De asemenea, s-a demonstrat ca fructul asiatic imbunatateste vederea, feritilitatea si libidoul.

3. In mancare. Chinezii pun goji in diverse feluri de mancare. Rehidratate, fructele pot fi o garnitura sanatoasa si cu foarte putine calorii. Consumat des, fructul ajuta la combaterea factorilor care produc cresterea tensiunii arteriale si, in plus, da un somn mai odihnitor, imbunatateste dispozitia si amelioreaza depresia.

4. Ca ceai. In magazinele de specialitate se gasesc ceaiuri pe baza de goji care de asemenea sunt foarte sanatoase. Stimuleaza producerea şi reproducerea celulelor sangelui precum si regenerarea şi vindecarea mai rapida a ranilor.

De ce sa nu profitam de acest izvor al tineretii care este la indemana oricui?

Decat sa ne hranim cu alimente importate, modificate genetic, sa ne tonifiem cu creme pline de E-uri, de parabeni, coloranti artificiali, sa incercam sa slabim cu medicamente care nu fac decat sa ne deregleze hormonal sau sa inghitim zilnic complexuri de minerale si vitamine care ne fac urina mai scumpa, mai bine profitam de ceea ce ne ofera natura.

Multa sanatate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.