Gulas de post (vegan)

0

Bucataria ungureasca este colorata, plina de vitalitate, picanta, cu preparate nu tocmai usoare, dar pline de savoare. Gulasul unguresc la ceaun este una dintre vedetele culturii culinare din tara vecina, care a devenit foarte apreciata si in Romania. Este o supa mai groasa sau o tocanita, cu un gust delicios.

Mai jos am atasat reteta pentru gulasul la ceaun in varianta vegana.

Ingrediente pentru gulas de post (vegan):

  • 2 litri de apa;
  • 1,5 kg de cartofi albi;
  • 500 grame ardei;
  • 2 cepe;
  • 3 tije de telina;
  • 1 dovlecel;
  • 2 rosii;
  • 5 morcovi;
  • 2 linguri de ulei de masline;
  • 2 linguri pasta de tomate;
  • 1 foaie de dafin;
  • frunze de telina;
  • frunze de patrunjel;
  • sare;
  • piper
  • boia dulce.

Ardeii se spala si se coc in cuptor. Daca vreti, puteti folosi si ardei cruzi. Apoi se curata, se spala si se taie ceapa, morcovii, tijele de telina, dovlecelul si cartofii. Fiecare leguma se pune separat, dupa ce e taiata.

Se pune o oala la foc si se caleste ceapa in uleiul de masline. Pana ceapa devine sticloasa, se curata de piele, se spala si se taie ardeii. Cand ceapa prinde o culoare cat de cat transparenta, se pun peste ea ardeii taiati si se lasa la calit impreuna pentru cateva minute.

Dupa aceea se pun si morcovii si tijele de telina, se amesteca bine si se mai lasa la calit.

Se adauga 500 ml apa, sare, piper, boia si foaia de dafin si se lasa la fiert totul. Se adauga cate 500 ml de apa de fiecare data. Pe cand se adauga apa pentru a treia oara, se pune si dovlecelul.

Cartofii se pun la fiert separat doar pe jumatate, apoi se scurg de apa si se lasa deoparte.

Rosiile se oparesc in apa clocotita, apoi se curata de pielita si se lasa la racit. Dupa ce se racesc, se taie cubulete.

Cand dovlecelul este patruns aproape complet, se adauga cartofii. Se mai adauga cei 500 ml de apa ramasi, rosiile taiate, se potriveste de sare si piper si se mai lasa totul la fiert pana cand cartofii sunt perfect patrunsi.

Inainte de a opri focul, se adauga frunzele taiate si pasta de tomate. Gulasul e perfect caldut si merge foarte bine cu castraveti murati.

Pofta buna va doresc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.