Pizza vegana, o reteta sanatoasa

1

Este prima data dupa o perioada mai lunga de timp cand am incercat o varianta de pizza vegana, care a iesit delicioasa. S-a terminat imediat cum am scos-o din cuptor si abia am apucat sa ii fac cateva poze 🙂 Foarte simplu de facut, aceasta reteta este si foarte sanatoasa.

Nu contine ulei vegetal, care dupa cum stiti nu este cel mai sanatos aliment pe cat se sustine in general. Prin prisma statisticilor din ultimele decenii, gatitul cu ulei vegetal produce rezultate nu tocmai placute pentru organism, fiindca pana la urma este tot o grasime. Procesul de fabricare a uleiurilor vegetale este mai complicat decat se crede, necesitand o prelucrare indelungata pentru a subtia si fluidiza produsul final.

Ingredientele pentru blat  (mie mi-au iesit 8 portii maricele de pizza vegana):

  • 1 kg faina alba ( din pacate nu aveam in casa faina integrala);
  • 50 grame drojdie proaspata;
  • 1 praf de sare;
  • 650 ml apa calduta.

Faina se cerne de doua ori inainte de folosire, in felul acesta se elimina eventualele corpuri straine, dar se si aeriseste. Eu am folosit drojdie proaspata si am pregatit maiaua separat: am pus drojdia cu 200 ml apa calduta si cateva linguri de faina pana a capatat o consistenta moale, ca aluatul pentru clatite. Am amestecat-o bine si am lasat-o la dospit 10-15 minute. Cand si-a dublat volumul, am turnat-o peste faina.

Am adaugat apa calduta si sarea si am amestecat pana s-a inglobat toata apa. Aici va puteti juca putin cu cantitatile, mai puteti adauga putina faina sau apa, in functie de cat cere aluatul. Dupa ce se framanta bine, se pune intr-un castron acoperit cu o folie de plastic si se lasa la dospit. Folia il va ajuta sa creasca mult mai repede.

Dupa ce a crescut, am intins aluatul si l-am impartit in jumatate, pentru doua tavi.

Pentru ingredientele de decorat aluatul de pizza puteti folosi tot ce va doriti, cu conditia sa fie vegane 🙂

Ce m-a inspirat pe mine:

  • ardei gras verde;
  • masline kalamata;
  • castraveti murati;
  • porumb;
  • ceapa;
  • ciupercute;
  • bulion;
  • baby spanac.

Initial ma gandeam sa iau si un cascaval vegan, insa nu m-a incantat deloc la gust si sa nu mai zic de ingredientele din care e facut. Prefer sa folosesc cat mai multe alimente naturale si cat mai putin procesate.

Inainte sa adaug legumele, am bagat aluatul pentru 10 minute la cuptor ca sa creasca putin, dupa care am pus bulionul si am ornat pizza dupa plac. In felul acesta blatul a iesit pufos si crocant, in ciuda faptului ca legumele lasa destul de multa apa.

Pofta mare va doresc!

1 COMENTARIU

LÄ‚SAÈšI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.