Turmericul, beneficii si proprietati pentru sanatate

1

Turmericul, cunoscut pentru beneficiile si proprietatile pentru sanatate, este o mica planta originara din India, inrudita cu ghimbirul, a carei radacina formata din mai multi rizoni se foloseste pentru obtinerea condimentului numit „turmeric”, dar si a extractului medicinal numit „curcumina”.

Este folosit pentru diverse mancaruri, avand o aroma delicata si un gust relativ neutru. Nu este intepator precum ghimbirul si nu are miros puternic. Pentru proprietatiile si beneficiile lui mai este folosit in cosmetica, in medicina traditionala, dar si colorant textil.

Turmericul este unul dintre ingredientele folosite pentru a face curry, dar este totodata si cel care da culoarea galben stralucitoare a mustarului.

Proprietatile lui benefice au fost cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. In India se folosea ca ajutor impotriva durerilor de stomac, problemelor pielii, problemelor musculare sau in artrita, iar in China a fost folosit ca si analgezic impotriva colicilor, a hepatitei sau a durerilor de piept.

Proprietatile si beneficiile turmericului:

Curcumina este ingredientul activ din turmeric si este unul dintre cei mai puternici antioxidanti din natura, avand o gama foarte diversa de proprietati: antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, antifungice si anticancerigene. Ca urmare, turmericul mai este numit si regele condimentelor.

Turmericul este de asemenea bogat in nutrienti (vitaminele C, B3, K, E, sodiu, potasiu, calciu, fier, magneziu sau zinc), proteine si fibre. Insa cele mai importante beneficii ale acestui condiment minune deriva din proprietatile pe care le are curcumina.

Efect antiinflamator

In numeroase studii, efectele antiinflamatorii ale curcuminei s-au dovedit a fi comparabile cu cele ale unor medicamente puternice precum hidrocortizonul si fenilbutazona, precum si al unor substante antiinflamatoare care se dau doar pe baza de prescriptii medicale, cum ar fi motrin. Spre deosebire de medicamente, care sunt asociate cu efecte adverse semnificative, curcumina nu este toxica.

Ea este un polifenol de culoare galben portocalie care imprumuta culoarea sa plantei din care provine, este extrasa din acesta sub forma de pudra solubila in ulei, nu are aroma sau gust specific. Ea a atras atentia cercetatorilor prin proprietatile sale curative deosebite, prin actiunea sa ca antiinflamator si antioxidant. Curcumina poate inhiba multe molecule care provoaca inflamatie.

Remediu pentru poliartrita reumatoida

Studiile clinice au scos in evidenta faptul ca unul din beneficiile turmericului consta in efectele antioxidante foarte puternice.

Ca si antioxidant, curcumina este capabila sa neutralizeze radicalii liberi, chimicalele care trec prin corp si creeaza mari daune celulelor sanatoase si membranei celulelor. Acest lucru o face sa fie de ajutor in boli precum artrita in care caz radicalii liberi sunt responsabili de dureroasele inflamatii ale articulatiilor.

Combinatia proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii din turmeric explica de ce, in cazul folosirii regulate in mancare a acestuia de catre persoanele cu artrita reumatoida, acestia au reusit sa aiba o imbunatatire a starii de sanatate comparabila cu cazul in care luau fenilbutazona pentru ameliorarea simptomelor.

Protectie cardiovasculara

Turmericul poate preveni oxidarea colesterolului in organism. Colesterolul oxidat este cel care deterioreaza vasele de sange si se acumuleaza in artere, provocand de multe ori atac de cord sau accidente vasculare cerebrale. Prevenirea oxidarii colesterolului poate ajuta la incetinirea aterosclerozei si a bolilor de inima cauzate de diabetul zaharat.

Alte beneficii:

  • Curcumina are puternice proprietati anticancerigene  asa cum reiese din mai multe studii, in special in ceea ce priveste cancerul de prostata, dar si in cazul unui anumit tip de leucemie, cancerului de colon sau a celui de san.
  • Intrucat curcumina este un agent antiseptic si antibacterian natural, turmericul poate fi folosit ca dezinfectant in cazul ranilor si taieturilor. Puteti presara putina pudra de turmeric pe o rana pentru a grabi procesul de vindecare. De asemenea, curcumina din turmeric este eficienta si in tratamentul psoriazisului si al altor afectiuni dermatologice de natura inflamatorie.
  • Turmericul este de asemenea un remediu impotriva bolii Alzheimer, intrucat curcumina imbunatateste circulatia si oxigenarea creierului, ceea ce poate sa previna sau sa incetineasca maladia Alzheimer.
  • Ca antiinflamator natural, turmericul este recomandat si in tratarea diverselor afectiuni inflamatorii ale intestinului, precum colita ulcerativa, avand un rol benefic in procesul digestiv, insa nu este recomandat pentru cei cu probleme biliare.
  • Un alt aspect important al turmericului tine de proprietatile antibacteriene, antivirale si antifungice ale ingredientului activ. Curcumina intareste sistemul imunitar si ne face mai rezistenti la raceala si gripa.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.